tiistai 27. lokakuuta 2009

Robert E. Howard -leffat (osa 1, 1961-1996)

Nyt kun innostusaste mahdollistaa tiiviin julkaisutahdin, niin täytyy käyttää tilanne hyödykseen. Jo jonkin aikaa on pyörinyt mielessä tehdä jonkinlainen yhteenveto miekka & magia -maestro Robert E. Howardin tarinoihin perustuvista leffoista (Howardin varsinaisesta tuotannosta tulossa lisää tarinointia myöhemmin). Siispä tuumasta toimeen: 

Pigeons from Hell (1961, Thriller s01e36)

Ensimmäinen imdb:n Howardille kreditoima julkaisu ei ole leffa, vaan Boris Karloffin isännöimän kauhu- TV-sarjan episodi. Käsittelen sitä kuitenkin hieman tarkemmin pioneeriaseman ja yleisen kiinnostavuuden takia. Pigeons from Hell -novelli julkaistiin alunperin Weird Tales -lehdessä vuonna 1938; suomeksi se on ilmestynyt Markku Sadelehdon toimittamassa kokoelmassa Outoja Tarinoita 1 (nimellä Kyyhkyt helvetistä). Tarina sijoittuu fantasiamaailmojen sijaan Yhdysvaltoihin, kuten suuri osa muistakin Howardin novelleista. Näitä lännennovelleja vain ei ole suomennettu samassa määrin kuin hänen sword&sorcery -materiaaliaan. Tyylilajina on kuitenkin varsinaisesti kauhu, tarkemmin sanottuna syvän etelän zombie-perinne. Koska ainakin alkuperäinen novelli oli viihdyttävä ja Tv-sovituksen kehutaan olevan laadukas, tämä pitäisi jostain hankkia katsottavaksi. Lisää juttua varmaan tulee jos tässä missiossa onnistun.


Conan the Barbarian (1982)Klassikko, jonka itse tosin näin ensimmäistä kertaa vasta pari vuotta sitten. Arnold Schwarzeneggerin läpimurtorooli ja takuulla tunnetuin Howardin teksteihin perustuvista leffoista. Sävyltään kohtuullisen synkkä, hyvin väkivaltainen ja outokin, pitäisi katsoa tämä nyt alkuperäisiä novelleja lukeneena uudestaan niin saisi varmaan enemmän irti. Ei ilmeisesti perustu kuitenkaan suoraan mihinkään vanhaan Conan-tarinaan, vaikka kohtauksia ja tapahtumia on otettu sieltä täältä. Kai tästä voisi sanoa, että kuuluu yleissivistykseen. Hyvin saatavilla dvd:nä myös Suomessa.
Juonesta sen verran, että kyseessä on pohjimmiltaan perinteinen kostotarina, jotka tietysti ovat mitä toimivimpia lähtökohtia leffanteolle. Conanin perhe tapetaan pahan velhon toimesta ja lapsi myydään orjaksi. Aikuistuessaan Conanista tulee mahtava soturi, ja hän lähtee kostoretkelle Thulsa Doomia ja pahaa käärmekulttia vastaan.

Ohjaus: John Milius Käsikirjoitus:  Robert E. Howard (alkup. tarinat), John Milius, Oliver Stone Musiikki: Basil Poledouris
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, James Earl Jones, Max Von Sydow


Conan the Destroyer (1984)


Conan ja kaverit veneretkellä

Edellisen lapsiystävällisempi ja tavallaan viihteellisempi jatko-osa. Synkkyyttä ja väkivaltaa on karsittu, mutta mukana ovat edelleen hurjat 80-luvun efektit ja kivikasvoiset näyttelijänsuoritukset. Muskelimies Conan on edelleen katkera menettämistään ihmisistä, ja henkiinherätystoiveita hyväksikäyttämällä hänet saadaan mukaan ryöstöretkelle velhon linnaan. Siinä sivussa vaarannetaan maailman kohtalo ja muuta kivaa. Arnold on lihaksineen vedossa ja sinänsä lupaava juoni soljuu eteenpäin. Kevyttä kasarifantasiahömppää. Mukana myös eräs maailman pelottavimmista naisista(?), Roger Mooren viimeisestä Bond-leffastakin tunnettu laulaja Grace Jones. Leffaa on saanut tarjouskorista parhaimmillaan hintaan 3e ja rapiat, joten mikään harvinaisuus ei ole tämäkään Suomessa.

Ohjaus: Richard Fleischer Käsikirjoitus: Robert E. Howard (alkup. tarinat), Roy Thomas, Gerry Conway, Stanley Mann Musiikki: Basil Poledouris
Pääosissa: Arnold Schwarzenegger, Grace Jones, Wilt Chamberlain, Mako


Red Sonja (1985)


Miekkailutaito on tie naisen sydämeen

Red Sonja ei sinänsä perustu Robert E. Howardin tarinoissa esiintyvään hahmoon, vaan Roy Thomasin ja Barry Windsor-Smithin sen pohjalta kehittelemään sword&sorcery-henkiseen sarjakuvasankariin, eräänlaiseen naispuoliseen Conaniin. Juoni on lähtökohdiltaan kuin suora feminiininen versio ensimmäisestä Conan-leffasta: tytön perhe tapetaan, hänestä kehittyy loistava miekkailija, ja löydettyään sopivan kumppanin hän kohtaa vihollisensa - joka muuten on taas velho/noita - uudestaan. Mukaan on tietysti sekoitettu myös mystinen esine, jolla voi tehdä ties mitä ihmeitä. Brigitte Nielsen keikistelee niukoissa vaatteissa ja Arnold piirittää häntä niinikään taitavana miekkailijana, Lord Kalidorina. Kyllähän tämä roskaleffojen ystävää viihdyttää, vaikka kriittisesti elokuvataiteen asteikolla varmaan kuraa onkin. Niin ja Morriconen musiikitkin löytyvät.

Ohjaus: Richard Fleischer Käsikirjoitus: Clive Exton, George MacDonald Fraser, Robert E. Howard (alkup. hahmo) Musiikki: Ennio Morricone
Pääosissa: Brigitte Nielsen, Arnold Schwarzenegger, Sandahl Bergman
Red Sonjan jälkeen 80-90-luku tarjosi meille vain aiheeseen liittyviä TV-sarjoja ja videpelejä, kunnes alunperin vuodelle 1987 kaavailtu kolmas Conan-projekti saatiin julkaisuun 1997 - tosin selkeästi muuttuneena päähenkilöä myöten...


(jatkuu osassa 2, jossa mm. Kull the Conqueror, Solomon Kane ja tulevia projekteja)

0 kommenttia:

Lähetä kommentti