keskiviikko 25. marraskuuta 2009

Kreivi Saint-Germain (Unohdettuja sankareita, osa 1)

Tällä kirjoituksella pyrin aloittamaan ties kuinka moniosaiseksi paisuvan artikkelisarjan erikoislaatuisista historian henkilöistä. Esitellyt tapaukset eivät ole normaalisti hehkutettuja sotasankareita, poliitikkoja tai kansansuosikkeja, vaan  hämärämpiä hörhöjä, alkemisteja, tuntemattoman tutkijoita, huijareita, silmänkääntäjiä ja muita maagikkoja,  aarteenetsijöitä, rikollisia, mystisiä ja pahamaineisia persoonia, merkintöjä historiankirjoituksen marginaaleista.

Kreivi Saint-Germainin kaltaisen monilahjakkuuden esittely on miltei pakko aloittaa wikipediasta lainatulla kuvauksella, joka tiivistää miehen monipuolisuuden ja nerokkaan hörhömaineen mahtavalla tavalla. Suomenkielisen wiki-artikkelin mukaan 1700-luvulla vaikuttanut Saint-Germain nimittäin oli "hovihenkilö, keksijä, seikkailija, harrastelijatiedemies, viulisti ja yleisesti mysteerinen henkilö". Lontoonkielisessä wikissä vastaava tiivistelmä taas kuuluu: a courtier, adventurer, charlatan, inventor, alchemist, pianist, violinist and amateur composer. Ja aivan kuin nämä meriitit eivät olisi yhdelle miehelle riittäneet, hän osasi kuulemma myös poistaa vikoja jalokivistä, puhui melkein kaikkia Euroopan kieliä ja oli - niin, kuolematon. Ei siis mikään aivan turha kaveri.

Saint-Germainin alkuperä ja oikea henkilöllisyys on säilynyt mysteerinä meidän aikaamme asti. Hänen on arveltu olleen esimerkiksi Portugalin juutalaisia, Transylvanian prinssin poika, Englannin todellinen kruununperijä, tai Espanjan kuninkaallista sukua. Jotkut uskoivat hänen olevan Vaeltava Juutalainen, joka kristillisen legendan mukaan tuomittiin vaeltamaan maan päällä Kristuksen toiseen tulemiseen asti. Nauttiko mies salaperäisestä maineestaan vai halusiko hän pysytellä piilossa joltain? Joka tapauksessa hän piti taustansa salassa ja oli ilmeisesti itse monien häneen liitettyjen tarinoiden alkuunpanija. Nimen Saint-Germain hän otti mahdollisesti San Germano-nimiseltä kaupungilta tai pyhimykseltä, joka tunnettiin nimellä Saint Germanus. Mikä tahansa sitten onkin totuus hänen alkuperästään, ainakin se tiedettiin, että "Kreivi" oli koulutettu ja sivistynyt, nähtävästi myös rikas.

Englantilainen taidehistorioitsija, kirjailija ja poliitikko Horace Walpole raportoi jakobiittikapinan aikaan 1745, että  Saint-Germain -nimeä käyttävä outo mies oli pidätetty, mutta päästetty sittemmin vapaaksi, vaikkakin häntä epäiltiin vakoojaksi:
The other day they seized an odd man, who goes by the name of Count St. Germain. He has been here these two years, and will not tell who he is, or whence, but professes that he does not go by his right name. He sings, playson the violin wonderfully, composes, is mad, and not very sensible. He is called an Italian, a Spaniard, a Pole; a somebody that married a great fortune in Mexico, and ran away with her jewels to Constantinople; a priest, a fiddler, a vast nobleman. The Prince of Wales has had unsatiated curiosity about him, but in vain. However, nothing has been made out against him; he is released; and, what convinces me that he is not a gentleman, stays here, and talks of his being taken up for a spy.
Yleisesti ottaen maininnat, lähteet ja tarinat Saint-Germaninista ovat hyvin hajanaisia ja ristiriitaisia, mikä toisaalta osaltaan tukee hänen mystisyyttään. Joidenkin  enemmän tai vähemmän kyseenalaisten lähteiden mukaan tietyt henkilöt olisivat tavanneet Saint-Germainin jo vuonna 1710, ja kertoneet Kreivin näyttäneen tuolloin 40-50 -vuotiaalta. Toisaalta jotkut ovat arvelleet hänen syntyneen vasta tuolloin. Saint-Germainin kerrotaan myös hurmanneen ihmisiä Pariisin hovielämässä 1740-50-luvuilla, kertomalla silminnäkijän elkein satoja vuosia vanhoista tapahtumista. Hän oli hämmästyttävän kielitaitoinen, naisiin vetoava ja kaikkitietävä - hänen uskottiin osaavan ihmeellisiä alkemian taitoja ja kerrotaan, että hän oli jakanut Ranskassa timantteja lahjaksi. Uskottiin myös, että hän oli keksinyt elämän eliksiirin salaisuudet, pysyi tämän takia muuttumattomana vuodesta toiseen ja oli elänyt näin jo satoja vuosia.  Giacomo Casanova kirjoittaa kohtaamisestaan Saint-Germainin kanssa Pariisissa vuonna 1757:
This extraordinary man, intended by nature to be the king of impostors and quacks, would say in an easy, assured manner that he was three hundred years old, that he knew the secret of the Universal Medicine, that he possessed a mastery over nature, that he could melt diamonds, professing himself capable of forming, out of ten or twelve small diamonds, one large one of the finest water without any loss of weight. All this, he said, was a mere trifle to him.
 Ranskassa viettämänsä ajan jälkeen Saint-Germainin kerrotaan matkustaneen Alankomaiden ja Englannin kautta Venäjälle, missä jotkut väittävät hänen järjestelleen Katariina Suuren valtaannousua. Tulevina vuosina hänen kerrotaan ostelleen maata Belgiassa ja muuttaneen siinä ohessa rautaa kullaksi. Tämän jälkeen Kreivi katosi yli kymmeneksi vuodeksi, mutta jatkoi 1770-luvulla ilmestymisiään eri maiden hoveihin, useita eri nimiä käyttäen. Viimein vuonna 1784 "kuolematon kreivi" kohtasi loppunsa - ainakin kirkonkirjojen mukaan. Viimeiset hetkensä ihmemies oli elänyt saksalaisen prinssin suojeluksessa köyhtyneenä ja sairaana.

Legenda ei kuitenkaan loppunut tähän: Useat ihmiset väittivät tavanneensa Saint-Germainin hänen väitetyn kuolemansa jälkeen. Hänen kerrottiin mm. neuvotelleen Venäjän keisarinnan kanssa 1785 tai -86 ja ilmestyneen 1793 Pariisissa kuninkaan rakastajattaren mestaushetkellä. Kokonaan oma lukunsa ovat teosofien ja muiden esoteerikkojen väitetyt kohtaamiset Saint-Germainin kanssa 1800- ja 1900-luvuilla. Kreivistä tuli kuolemansa jälkeen salatiedon kannattajien myyttinen sankari, ja tämä perinne on vahvasti sekoittunut hänestä saatuun kuvaan. Huimimmissa visioissa Saint-Germain on nähty esimerkiksi Merlinin, Platonin, Kolumbuksen  ja Atlantiksen muinaisen ylipapin reinkarnaationa.

Kuka Kreivi Saint-Germain oikeasti oli? Huijari, Paroni Münchausenin ylittävä valehtelija, suuri tiedemies ja nero, jonkin Euroopan valtion hallitsijasuvun jälkeläinen vai todellinen ihmeidentekijä? Huijausta tai ei, ainakin hänen maineensa oli jotain elämää suurempaa. Kukapa ei haluaisi tulla tunnetuksi valistusfilosofi Voltairen sanoin "miehenä joka ei koskaan kuole ja joka tietää kaiken".

Lisää aiheesta:

http://en.wikipedia.org/wiki/Count_of_St._Germain
http://fi.wikipedia.org/wiki/Kreivi_Saint-Germain
http://koti.mbnet.fi/minerv/kreivi_st_germain.htm
http://www.teosofia.net/artikkelit/kreivi_de_saint.htm
http://www.kirjasto.sci.fi/germain.htm
http://www.profilingtheunexplained.com/forums/index.php?showtopic=4548
http://www.teosofia.net/artikkelit/kreivi_de_saint.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Wandering_Jew

Huomautus pilkunviilaajille: Ristiriidat vuosilukujen yms. suhteen verrattuna lähdeaineistoon ovat mahdollisia, koska aiheeseen liittyvä infomaatio on hyvin sekavaa ja yksityiskohdiltaan vaihtelevaa. Täysin yhteneviä selostuksia kreivin elämänvaiheistä on harvassa, ja tuskin nekään ovat millään tapaa luotettavia. Mutta eihän Saint-Germainista ollut yhtenevää faktatietoa edes hänen omilla aikalaisillaan...2 kommenttia:

Aura kirjoitti...

Esittelin kreivin myös Miikalle ja hänkin on hyvin vaikuttunut!

W kirjoitti...

Arvasin että Miika ymmärtää historian hörhöjen päälle!

Lähetä kommentti