maanantai 2. marraskuuta 2009

Robert E. Howard -leffat (osa 2, 1997-2011)

Artikkelin ensimmäinen osa (1961-1996) löytyy tästä.

Kun Conan-innostus laantui 80-luvun huipun jälkeen, kului yli 10 vuotta ennen kuin seuraava Howardin hahmoihin ja tarinoihin perustuva leffa saatiin ulos. Taustalta löytyivät 1980-luvun lopulla kaavaillut suunnitelmat kolmannesta Conan-leffasta, joka kuitenkin kaatui Schwarzeneggerin haluttomuuteen palata rooliin. Kymmenen vuoden päästä Conan the Conqueror -nimiseksi suunniteltu leffa viimein toteutettiin, mutta pääosaan valittu Kevin Sorbo (iki-ihana Hercules -sarja) ei ollut halukas astumaan Arnoldin saappaisiin uutena Conanina. Tästäpä johtuen päähenkilö vaihdettiin toiseksi Howardin luomaksi barbaarisankariksi, Kulliksi (aikuisviihdeassosiaatiot voidaan sentään lopettaa lyhyeen toteamalla, että nimi lausutaan englantilaisittain 'Kall'). Syntyi Kull Valloittaja, tyypillinen 90-luvun budjettifantasia, joka on jäänyt pitkälti historian hämäriin - ja valitettavasti ehkä aivan syystäkin.


Kull the Conqueror (1997)


"By this Axe, I Rule!" 
Kevin "Hercules" Sorbon tähdittämä Kull the Conqueror on yllättävänkin kiinnostava leffa siksi, että juoneen on otettu hyvin runsaasti Howard-vaikutteita. Elokuvan Conan-tausta aiheuttaa jopa hämmennystä, sillä 80-luvulta periytyvän käsikirjoituksen perusta on itse asiassa haettu Conan-romaanista The Hour of the Dragon. Muita vaikuttimia ovat olleet Kull-novelli By this Axe, I Rule ja Conan-novelli The Phoenix of the Sword (joka on muokattu versio edellisestä). Lopputulos on siitä erikoinen, että kyseessä ei ole siis suoranainen Kull-filmatisointi, vaan pääasiassa Conan-lähteistöstä muokattu leffa, jonka päähenkilö on kuitenkin Kull. Tämä ei kuitenkaan häiritse aivan niin paljon kuin voisi luulla, koska hahmot ovat Howardin tarinoissakin hyvin samanhenkisiä, vahvoja barbaaritaustaisia sotureita, jotka nousevat alakastista kuninkaiksi.
No, itse leffaan.

Alussa alhaista syntyperää oleva soturi Kull nousee kuninkaaksi surmaamalla seonneen hallitsijan. Tämän jälkeen sekoillaan hieman vallan ja naisten kanssa, ja kuningattareksi ujuttautuu paha noita, joka hoitelee Kullin pois päiväjärjestyksessä yhdessä vallanhimoisen päällikön kanssa. Kull lähtee seurueensa kanssa metsästämään myyttistä Valkan henkäystä, jonka avulla hän yrittää tehdä noidan mailmanvalloitussuunnitelmat tyhjiksi. En ole lukenut The Hour of The Dragonia, mutta juonitiivistelmän perusteella elokuva todella perustuu siihen.


Arskan veroista mahtibarbaaria ei Kevinistä saa edes hyvällä tahdolla...

Lopputulos on fantasiaseikkailu arvosanalla "lajissaan ihan ok"; leffa on sinänsä kohtuullisen viihdyttävä mutta kärsii juonen tietyistä typeryyksistä, kehnoista erikoistehosteista ja tv-sarja -tyylisestä tuotannosta. Kun näkee Kevin Sorbon heilumassa kurjien tehosteiden keskellä hevimusiikin säestyksellä, mieleen tulee ennenkaikkea hieman aiemmin tuotettu Hercules- tv-sarja pidennetyllä jaksolla, ei mikään massiivinen Conaniin verrattava leffa. Sorbo on ehkä myös bodattunakin hieman liian hentorakenteinen ja neitimäinen Howardin novelleissa kuvailluksi lähes yli-inhimilliseksi barbaariksi. Vaikka mestariteoksesta ei voida todellakaan puhua, uskaltaisin silti suositella tätä ennakkoluulottomille fantasian ystäville. Edes kohtuullisia miekka & magia -leffoja kun on tunnetusti harvassa. Ja hei, löytyyhän tästä sentään Tia Carrere tuomassa naiskauneutta! Saatavuus dvd:llä voi Suomessa valitettavasti olla heikonlainen, tv:stä tämä on joskus tullut.

Ohjaus: John Nicolella Käsikirjoitus: Robert E. Howard, Charles Edward Pogue
Pääosissa: Kevin Sorbo, Tia Carrere, Thomas Ian Griffith

---------------------------------------------------------------------------------------------


Solomon Kane (2009)


Tiettyjä lyhytelokuvia, pelejä ja tv-sarjoja lukuunottamatta vierähti taas yli kymmenen vuotta, että suuren budjetin Howard-tarina saatiin tuotantoon. Itselleni erityisen merkittävän tästä tekee se, että kyseessä on leffa Solomon Kanesta, pimeyden voimia vastaan taistelevasta historian seikkalijasta ja omasta suosikistani Howardin sankarihahmojen joukossa. Kanea on aiemmin käsitelty novellien lisäksi sarjakuvien muodossa. Saa nähdä tuleeko tämä Suomeen teattereihin ja jos tulee, niin milloin. Pääosassa patsastelee James Purefoy, joka tunnetaan Rome-sarjasta (roolia kaavailtiin aiemmin kuulemma Highlanderin legendaariselle ryppyotsalle Christopher Lambertille, ah mikä mielikuva) ja ohjaajana/käsikirjoittajana toimii kohtuullisen noviisi Michael J. Bassett, jonka taustalta löytyy aiemmin mm. sotaa ja kauhua sekoittava Deathwatch. Myös jo Conan Barbaarissa nähty Max von Sydow on mukana, ja musiikin on säveltänyt Klaus Badelt (mm. Pirates of Caribbean).

Tarina kertoo 1500-luvun miekkamiehestä ja soturista Solomon Kanesta, joka sotii ensin Afrikassa, tekee kauheuksia ja tuomitsee samalla sielunsa helvettiin. Hän voi kuitenkin vielä hyvittää tekonsa elämällä lopun elämänsä ilman väkivaltaa. Solomon palaa kotiin Englantiin, mutta ajautuu pian taisteluun yliluonnollisten voimien kanssa. Juoni ei ole suoraa Howardia vaikka tiettyjä elementtejä alkuperäisistä tarinoista löytyykin, vaan se pyrkii selittämään sankarin taustat. Ilmeisesti jatko-osia on jo kaavailtu, mutta lienee liikaa toivoa että nykyisenä rasisminpelkoisena aikakautena pystyttäisiin ainakaan alkuperäisiä Afrikka-seikkailuja siirtämään uskollisesti valkokankaalle. Kane-tarinat kun eivät ole nykynäkökulmasta mitään aivan ihanteellisia sankarikertomuksia, vaan imperialismin ja rotu-stereotypioiden sävyissä kirjoitettuja aikansa tuotteita.
Traileri jätti kaksijakoisen fiiliksen, toisaalta visuaalinen sävy oli ilahduttavan synkkä ja tyylikäs, ja leffa vaikutti kerrassaan viihdyttävältä. Toisaalta aina yhtä kriittiset tietokone-efekteillä kikkailut arveluttavat cgi-"balrogeineen" ja muine demoneineen. Ymmärrettävistä syistä myös Van Helsing-vertailut ovat pinnassa. Katsotaan, sanoi lääkäri - innolla tätä kuitenkin odotan. Kunnon arvostelu on varmasti tulossa aikanaan, ensi-ilta on jenkeissä nyt marraskuun alussa.
Ohjaus: Michael J. Bassett Käsikirjoitus: Michael J. Bassett, Robert E. Howard Musiikki: Klaus Badelt
Pääosissa: James Purefoy, Max von Sydow, Rachel Hurd-Wood, Pete Postlethwaite

-------------------------------------------------------------------------------------------
Pitkien taukojen jälkeen on leffamaailmassa jälleen nähtävissä hämmentävän suuri Robert E. Howardiin liittyvä trendi. Kun 90-luvulla julkaistiin vain yksi Howardiin perustuva elokuva ja 2000 -luvulla ei yhtään täyspitkää ennen Solomon Kanea,  on vuosille 2009-2011 kaavailtu peräti viittä eri Howard-filmatisointia! Tämä ylittää reippaasti jopa 80-luvun huippukauden. Julkaisuvuodet voivat toki muuttua, imdb:n mainitsemat ovat luultavasti huomattavasti liian optimistiset. Seuraavaksi lyhyet katsaukset tuleviin projekteihin.

Conan - Red Nails (2009?)

Red Nails-novelliin (1936) perustuva animaatioelokuva, jossa ääninäyttelijöinä toimivat mm. Ron Perlman ja Mark Hamill. Tuotantoaikataulu on ilmeisesti venynyt ja paukkunut, mutta toiveita on tämän ulos saamiseksi lähiaikoina.


Red Sonja (2010)

Hollywoodin remake-mania on ottanut omakseen myös vanhan kunnon bikinibarbaarittaren, ja tuloksena on Robert Rodriguezin luotsaama uusintatuotanto 80-luvun roskaklassikko Red Sonjasta. Brigitte Nielsenin on korvannut Rose McGowan (mm. Planet Terror) ja ohjaajana toimii kotimaiselta kalskahtava Douglas Aarniokoski. Koska alkuperäinenkin leffa perustui enemmän barbaarisarjakuviin kuin Howardin tarinoihin venäläisestä seikkailijattaresta, jatkaa tämä varmaankin samoilla linjoilla. Paljon kertoo se, että vanhalle kirjailijalle ei ole imdb:ssä annettu edes mainintaa, ja konseptin luojaksi mainitaan Roy Thomas. Ei olla kuitenkaan liian tarkkoja, luvassa voi olla varsin hienoa meininkiä.


Bran Mak Morn (2010)

Leffaprojekti, joka perustuu Howardin fantasia-seikkailutarinoihin skottilaisten piktien viimeisestä kuninkaasta Bran Mak Mornista, ei voi olla muuta kuin lupaava ja äärimmäisen mielenkiintoinen. Pitää jälleen kerran toivoa, että alkuperäinen henki ja tyylikkyys osattaisiin säilyttää.


Conan (2011)

Myös legendaarinen Conan Barbaari on päätynyt uusintakäsittelyyn. Ohjaajana toimii Marcus Nispel ja joidenkin lähteiden mukaan luvassa olisi alkuperäisille tarinoille uskollisempaa menoa. Saas nähdä, lisätietoja odotellessa.


Vultures (2011)

Vultures of Wahpeton -tarinaan perustuva leffaprojekti. Ja mikä mielenkiintoisinta, kyseessä on tällä kertaa miekan ja magian sijaan lännentarina teksasilaisesta pyssymiehestä Steve Corcoranista.


Loppuhuomautukset:
Artikkelissa vaille tarkempaa käsittelyä jäivät TV-sarjat Conan The Adventurer (1992-93) ja Conan (1997-98), sekä 17 minuutin lyhytelokuva Casonetto's Last Song (2003). Näihin saatetaan palata joskus määrittelemättömässä tulevaisuudessa.

Robert E. Howardin tarinoihin perustuvien elokuvien lisäksi on julkaistu myös huomionarvoinen elämäkerrallinen elokuva kirjailijasta itsestään. Dan Irelandin ohjaamaa The Whole Wide World (1996) -leffaa tähdittävät Vincent D'Onofrio ja Renée Zellweger, ja se kertoo Howardin ja Novalyn Pricen romanssista. Arvostelua tästä saattaa tulla myöhemmin, kunhan hankin pätkän jostain katsottavaksi.

0 kommenttia:

Lähetä kommentti