torstai 3. joulukuuta 2009

H.P. Lovecraft - Kuiskaus Pimeässä

Tänä vuonna Jalava vastasi viimein Lovecraft-fanien toiveisiin ja alkoi julkaista Cthulhu-tarinoita uudelleen suomeksi, 15-20 vuoden tauon jälkeen. Ensimmäisenä kauppoihin ilmestynyt novellikokoelma Kuiskaus Pimeässä ja muita kertomuksia  (Kootut teokset osa 1) rakentuu pääosiltaan 1989 julkaistun alkuperäisen Kuiskaus Pimeässä -kokoelman ympärille. Mukaan on lisätty muutamia sekalaisissa kauhuantologioissa ilmestyeitä lyhyehköjä irtonovelleja: Kammottu talo (The Shunned House), Arthur Jermyn (Facts Concerning the Late Arthur Jermyn and His Family), Rotat Seinissä (The Rats in the Walls) ja Hautaholvissa (In the Vault). Sain kuitenkin hiljattain luettua nimenomaan alkuperäisen, 1989 julkaistun painoksen ilman lisäyksiä, joten käsittelen tässä nimenomaan sitä. Uusintapainoksen voi halutessaan löytää kirjakaupoista, vanhemman löytäminen on varsin vaikeaa ja huuto.netin kauppamiehet pyytävät siitä huimia summia.)

Originaali Kuiskaus Pimeässä (1989) oli aikanaan Jalavan toinen Lovecraft-kokoelma (ensimmäisenä julkaistiin Temppeli ja muita kertomuksia). Se on koostettu huomattavan klassisista ja tunnetuista Cthulhu-mytologiaan liittyvistä novelleista (tai pienoisromaaneista) ja sisältää tarinat Varjo Innsmouthin yllä (The Shadow over Innsmouth, 1931), Cthulhun kutsu (The Call of Cthulhu, 1926), Dunwichin hirviö (The Dunwich Horror, 1928) ja Kuiskaus Pimeässä (The Whisperer in Darkness, 1930). Jokainen tarinoista on pidemmästä päästä Lovecraftin tuotannossa, ja edustaa pitkälti hänen ominaisinta tyyliään degeneraatioteorioineen, muukalaisineen ja rappioromanttisine kuvauksineen. Seuraavaksi nopeat tiivistelmät novelleista (saattaa spoilata hieman):

Varjo Innsmouthin yllä -  nuori arkkitehtuurista ja sukututkimuksesta kiinnostunut mies matkustelee Uudessa Englannissa ja päätyy meren rannalle, kammottuun Innsmouth- nimiseen pikkukaupunkiin, jossa Dagonin kultti hallitsee ja ihmislaji rappeutuu. Hän pääsee perille seudun synkistä salaisuuksista ja kokee sanoinkuvaamattomia kauheuksia, jotka kurottavat lonkeronsa historian alkuhämäristä meidän aikaamme.
Klassista ja legendaarisinta Lovecraftia, lajien sekoittumista, salaisia kultteja, arkkitehtuurin tarkkaa kuvausta. Eli suurta neroutta. Tarinaa on käytetty inspiraationa esimerkiksi Call of Cthulhu-pelissä ja Stuart Gordonin Dagon- leffassa (2001).
Cthulhun kutsu - Kolmeen osaan jakautuva ja usealla eri aikatasolla liikkuva tarina kertoo dokumentaarisella otteella Francis Thurstonin suorittamista tutkimuksista. Thurston perii isoisältään aineistoa, jotka kertovat Cthulhun kulttiin liittyvistä oudoista ilmiöistä ja tapahtumista. Jatkettuaan tutkimuksia ja yhdisteltyään tapahtumia ja lähdeaineistoja toisiinsa hän ymmärtää viimein kauhean kokonaisuuden ihmiskuntaa uhkaavista suuremmista kosmisista voimista.
Lovecraftin tunnetuimmaksi novelliksi mainittu tehokas tarina. Hieno pienen budjetin mykkäfilmisovitus Call of Cthulhu ilmestyi vuonna 2005.
Dunwichin hirviö - Dunwichin vanhan ja rappeutuneen maalaiskaupungin elämä kieroutuu entisestään, kun Whateleyn perheeseen syntyy oudon nopeasti kasvava Wilbur, jonka isää kukaan ei tiedä. Kasvaessaan Wilbur tutkii salatietoa ja harrastaa tuhoisia rituaaleja, jotka hiljalleen aiheuttavat uskomattoman karmeita seurauksia.
The Dunwich Horrorin on mainittu imeneen huomattavan paljon vaikutteita Lovecraftin omalta idolilta Arthur Machenilta. Oli miten oli, kyseessä on toimiva tarina ja niinikään tärkeimpiä HPL-kertomuksia. Suuren profiilin leffaversio on tehty vuonna 1970, yleisen tavan mukaan epäuskollisena alkuperäisteokselle.
Kuiskaus pimeässä - Kirjeenvaihdon kautta tapahtuvaan kerrontaan perustuva novelli Miscatonicin yliopiston opettajasta, joka pääsee vuoristoseudulla asuvan salaperäisen rodun jäljille. Loppuvaiheessa meininki hyppää vahvasti scifin puolelle, vaikka myös kauhuelementit ja Lovecraftin perustyyli ovat läsnä. HPL Historial Society puuhaa tästä parhaillaan kokopitkää elokuvaa, tarvitseeko sanoa että hyvältä kuulostaa?
--------
Yhteenvetona vielä loppuun: Hankkikaa jompi kumpi painos käsiini ja lukekaa jos ette ole sitä jo tehneet. Erittäin hyvä paketti myös niille, jotka eivät ole vielä H.P. Lovecraftin tuotantoon tutustuneet.

2 kommenttia:

Aura kirjoitti...

Hei! Haluaisin esittää juttutoiveen, kuulin yhteiskuntafilosofian tunnilla renessanssiajan Italiassa eläneestä tyypistä joka toimi ilmeisesti aika ahkerasti mallina taidemaalareille, jotka halusivat maalata Jeesuksen :D Jos oot kuullut hepusta niin haluaiisn tietää hänestä lisää, hän nimittäin kuulosti kiehtovalta!

W kirjoitti...

Miika vihjaili mulle tuosta jutusta myöskin! Aihe on mulle tuntematon, pitänee etsiä lisätietoa jos se on suinkin mahdollista :) kiitos vihjeestä.

Lähetä kommentti